Klasik Bitki Islahı ve Tarihsel Gelişimi
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz

Gönderen Konu: Klasik Bitki Islahı ve Tarihsel Gelişimi  (Okunma sayısı 3672 defa)

Koray ÖZEN

  • Yönetici
  • Teknik Destek
  • *****
  • İleti: 256
  • www.Tohumcular.com www.facebook.com/EgeTohum
Klasik Bitki Islahı ve Tarihsel Gelişimi
« : 25 Nisan 2012, 14:31:04 »
Bitki ıslahı istenilen özelliklere sahip bitkiler üretmek için genetiğini değiştirme sanatı ve bilimidir. [1] Bitki ıslahı sadece daha karmaşık moleküler teknikler, yayılması için arzu edilen özelliklere sahip bitkiler seçilerek kadar pek çok farklı teknikler aracılığıyla gerçekleştirilebilir (bkz. cultigen ve çeşit ).

Bitki ıslahı, insan medeniyetinin başlangıcından beri, binlerce yıldır tatbik edilmiştir. Artık ıslah bahçıvanlar ve çiftçilerden ziyade profesyonel bitki yetiştiricileri tarafından dünyaçapında devlet kurumları, üniversiteler, özel sanayi kuruluşları veya araştırma merkezleri tarafından yapılmaktadır.

Uluslararası geliştirme ajansları insanlık için önemli olduğuna inandıkları gıda güvenliğini garanti ettikleri , zararlılar ve hastalıklara dayanımı ile yüksek getirisi olan, kuraklığa dayanıklı dirençli ya da bölgesel olarak farklı ortamlarda ve yetiştirme koşullarına adapte olan yeni çeşitler geliştirmektedirler.

Içindekiler
1 Tarihçe
2 Klasik bitki ıslahı
2.1 İkinci Dünya Savaşı öncesinde
2.2 Dünya Savaşı'ndan sonra
3 Modern bitki ıslahı
3.1 Bitki ıslahı adımları
3.2 Marker seleksiyon
3.3 Geri melezleme ve çiftkat haploidler (DH)
3.4 Genetik modifikasyon
4 Sorunlar ve kaygılar
5 Organik tarımda bitki yetiştirme rolü
6 Katılımcı bitki ıslahı
7 Önemli bitki yetiştiricilerinin Listesi
8 Ayrıca bakınız
9 Notlar
10 Referanslar
11 Dış bağlantılar

Tarihçe

Ana madde: bitki ıslahı Tarihi
Bitki ıslahının 9.000 ile 11.000 yıl öncesinde sedanter tarım ve özellikle ilk tarımsal bitkiler üzerinde yapılmaya başlanmış olduğu ve bugüne kadar geldiği tahmin edilmektedir. İlk zamanlar  çiftçiler sadece belirli istedikleri özelliklere sahip yiyecekleri  bitkileri, seçmişler  ve zaman içinde özelliklerinin iyileşmelerini  sağlayarak, sonraki nesiller için bir tohum kaynağı olarak kullanmışlardır. Buna karşın,  zaman içerisinde Gregor Mendel, yüzyıllar sonra bilime ışık tutacak ve anlaşılacak planlı melezleme deneylerine başladı. Mendel'in çalışmaları sonunda yeni genetik  bilimine yol açıldı. Modern bitki ıslahı genetiğe başvurmuştur, ancak onun bilimsel temeli , daha geniş olarak ele alındığında bir moleküler biyoloji , sitoloji , sistematiği , fizyoloji , patoloji , entomoloji , kimya ve istatistik ( biyometri) ide kapsamaktadır.  Aynı zamanda kendi teknolojisini de geliştirmiştir.



Klasik bitki ıslahı

Klasik bitki ıslahı arzu edilen özelliklere sahip yeni ürün çeşitlerini veya hatları üretmek için yakından veya uzaktan akraba olan bireylerin planlı melezlenmesini (çaprazlama) kullanır. Yeni Genetik bir arkaplana sahip bir çeşitten veya hattan genler / özellikler melezlenerek yeni bitkiye aktarılır. Örneğin, küfe (mildiyoya) dayanıklı bir bezelye , yüksek verimli, ancak hassas bezelye ile melezlenerek, yüksek verim özelliklerini kaybetmeden küf direncinin tanıtıldığı yeni karaktere (özelliklere) sahip bir bezelye çeşidi oluşturulabilir. Çaprazlanmış dölün büyük ölçüde yüksek verimli ebeveyne benzemesinden emin olmak için,  sonrasında tekrar yüksek verimli ebeveynle çaprazlanır. Çapraz Döl sonra döl yüksek getirisi olan ebeveyn, gibi en olmasını sağlamak için yüksek verimli ebeveyn ile geçti olacağını (geri melezmele - backcrossing ). Bu çapraz döl sonra verimi ve küf direnci için test edilir böylece yüksek verimli dayanıklı bitkiler daha geliştirilmiş olacaktır. Bitkiler de damızlık kendilenmiş çeşitleri üretmek için kendileri ile melezlenebilir.
Klasik ıslah büyük ölçüde inanır ki genetik çeşitlilik oluşturmak için kromozomlar arasında homolog rekombinasyon olmalıdır . Klasik bitki yetiştiricisi ayrıca, çeşitlilik oluşturmak ve  doğada oluşamayacak  hibrid bitkiler üretmek için protoplast füzyonu, embriyo kurtarma veya mutagenesis (aşağıya bakınız) gibi bir dizi in vitro tekniklerinden de  yararlanabilir.

Vitis (asma), in vitro-kültürde Geisenheim Üzüm Yetiştiriciliği Enstitüsü
Yetiştiricilerin son 100 yıl içinde ekilen bitkilerinin içine dahil etmeye çalıştıkları özellikler şunlardır:
1-   Ürün kalitesini ve verimini arttırmak.
2-   Çevrel faktörlere dayanımı arttırmak ( tuzluluk, aşırı sıcaklık, kuraklık vb.)
3-   Virüslere, mantarlara ve bakterilere direnç
4-   Böcek zararlılarına yüksek dayanım.
5-   Herbisitlere yüksek dayanım.

Koray Özen Tarafından çevrilmiştir. İzinsiz kopyalanamaz. Çevirinin devamı eklenecektir.
« Son Düzenleme: 25 Nisan 2012, 14:33:03 Gönderen: Koray ÖZEN »

 

Bu sayfa 0.05 saniyede 16 sorgu ile oluşturulmuştur
Copyright © 2012 Ege Tohum Resmi Sitesi. Her hakkı saklıdır .