Sera Hıyarında Dengeli Besleme
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz

Gönderen Konu: Sera Hıyarında Dengeli Besleme  (Okunma sayısı 2228 defa)

Koray ÖZEN

  • Yönetici
  • Teknik Destek
  • *****
  • İleti: 256
  • www.Tohumcular.com www.facebook.com/EgeTohum
Sera Hıyarında Dengeli Besleme
« : 21 Nisan 2012, 22:45:31 »
SERA HIYARINDA DENGELİ GÜBRELEME

Ülkemizde örtü altı (sera) ve açıkta yapılan yetiştiricilikte üretimi yapılan hıyar genellikle taze olarak tüketilmekte ve bunun yanında turşuluk (kornişon tipi) olarak ta tüketilmektedir. Diğer bazı sebze türlerine oranla fide dikiminden itibaren 40.cı günlerde ürün vermeye başlamış olması ve kısa gelişme dönemine sahip olması nedeni ile ülkemizin çok farklı yörelerinde açıkta ve sera şartlarında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Açıkta yapılan yetiştiricilikte optimum hava sıcaklığı 20-29oC ve gece sıcaklığının ise +15oC nin altına düşmemesi gerekir. Gündüz sıcaklığının +30oC nin üzerinde olması durumunda ise kalitede önemli düzeyde azalma görülür. Bu durum kendini kornişon tipi hıyar yetiştiriciliğinde daha belirgin olarak gösterir. Sıcaklık faktöründen fazla etkilenmemesi için domates yetiştiricilinde olduğu gibi sera şartlarında güzlük, ilkbahar ve tek üretim şeklinde yetiştiricilik yapabilmektedir.

Hıyar yetiştiriciliğinde sıcaklık faktörünün yanında ışık intensitesinin de bitki gelişmesine, besin maddesi alımına ve su alınımına etkisi büyüktür. Diğer sebze türlerine oranla fotosentez alanı daha geniş olan hıyar bitkisi ile yapılan çalışmada ışık intensitesinin artışı ile birlikte bitkinin su alınımına ve bu nedenle azot ve potasyum alınımın arttığı tespit edilmiştir.


Tablo–1: Solar radyasyonun hıyar bitkisinin su, azot ve potasyum alınımına etkisi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
                 
Bitki Başına Alınım =
                 
Işık = intensitesi
(MJm2 / g=FCn)=20                  
                 
Su
(1 / g=FCn)
                 
N
(mg / g=FCn)
                 
K
(mg / g=FCn)
                 
2,3
                 
0,51
                 
154
                 
136
                 
15,5
                 
1,56
                 
257
                 
325
                 
19,2
                 
2,14
                 
260
                 
354

Havalanması iyi olan, fazla su tutmayan kumlu tın, milli (silt) tın ve tın bünyeye sahip topraklarda iyi gelişme gösterir. Kök sistemi fazla derine gitmediği için domates gibi derin yapılı toprak istemez. Kılcal kök sistemi çok iyi ve hızlı geliştiği için 15–20 cm derinlik yapısına sahip topraklarda özellikle açık tarla şartlarında iyi gelişme gösterir. Toprak tuzluluğu ve sulama suyu tuzluluğuna karşı hassastır. Bu nedenle tuzluluk problemi olan topraklarda yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Toprak pH değeri bakımından hafif asit ve nötr toprak şartlarında iyi gelişme gösterir. En iyi geliştiği pH değerleri 6–7 pH değerleridir. Toprak pH değerinin daha düşük asit şartlarda olması gelişmeyi azaltır. Toprak pH değerinin orta alkali ve alkali şartlarda olması durumunda ise besin elementi noksanlıkları çok sık görülür. Açık tarla şartlarında toprağın organik madde miktarının %2,5 sera şartlarında ise %4’ün üzerinde olması verimi olumlu yönde etkiler. Organik maddenin toprakta yeterli düzeyde olması kılcal kök sisteminin iyi gelişmesini sağlar. Organik madde miktarı yeterli düzeyde olan topraklarda hızla gelişen yoğun kılcal kök sistemi topraktaki mevcut sudan ve bitki besin elementlerinden tam olarak yararlanarak iyi kaliteli ve yüksek miktarda ürün verir. Kök sistemi derinlere inmediği için fazla miktarda toprak ile temas edemez ve hafif bünyeli topraklarda yetiştiriciliği yapıldığı içinde toprakta genellikle magnezyum ve potasyum yetersiz düzeyde olduğundan bu iki elementin noksanlığı çok sık görülür. Bunun yanında toprağın organik madde miktarını arttırmak için iyi yanmamış hayvan gübresi kullanımı durumunda da özellikle magnezyum noksanlığı ortaya çıkmaktadır. Bu durum özellikle sera yetiştiriciliğinde çok yaygın olarak görülmektedir. Hıyar bitkisinde magnezyum noksanlığının çok sık görülmesinin bir nedeni de diğer sebze türlerine oranla magnezyum noksanlığına hassas olmasındandır. Magnezyum noksanlığına karşı toleranslı ve hassas olan bitkiler Tablo–2 de gösterilmiştir.


Tablo–2: Bazı Sebzelerin Magnezyum noksanlığına karşı toleransları
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
TOLERANSLI SEBZELER HASSAS SEBZELER
FasulyeHıyar
Yemeklik PancarLahana
MarulBrokoli
BezelyaPatlıcan
TurpKavun
 Biber
 Domates
 Karpuz
Gelişme dönemi kısa olması nedeni ile ve hasad aralıkları çok sık olan Kornişon tipi hıyar yetiştiriciliğinde kalite çok önemli olduğu için gübrelemede azot/potasyum dengesine ve topraktaki magnezyum miktarına bağlı olarak gübreleme yapmak gerekir. Hıyar bitkisi açık tarla şartlarında yetiştiricilikte yere yayılıcı olarak yetiştirilebileceği gibi askıya almak sureti ile sırık tipide yetiştirilebilmektedir. Bunun yanında bazı yörelerde sulama karık usulü yapılabildiği gibi son yıllarda damla sulama sistemi ile de sulama yapılmaktadır. Gübrelemenin de buna göre yapılması gerekmektedir. Gerek topraktan ve gerekse damla sulama ile kullanılan bilgiler Sebzelerin gübrelenmesi kısmında genel bilgiler içinde geniş olarak verilmiştir. Doğru ve Dengeli gübreleme yapabilmek için toprak analizine dayalı gübreleme programlarının yapılması gerekir.


1.Besin Maddesi Alınımı


Hızlı gelişme gösteren hıyar bitkisinin besin maddesi alınımı ve bitkinin farklı kısımlarına göre (kök-yaprak-gövde ve meyve ) dağılım oranları, doğru gübre kullanımı ve gübreleme programlarının yapılması için önemlidir. Sera şartlarında yapılan bir çalışmada hıyar bitkisinin farklı kısımlarına göre besin dağılımı Tablo–3 ‘de verilmiştir.

Tablo–3: Sera hıyar bitkisinde Bitkinin Farklı kısımlarına Göre Besin Maddesi dağılımı (toprakta Yetiştiricilik, verim Dekara 30 ton ürün).Röber ve Schaller,1985

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
                 
BESİN
ELEMENTİ
                 
YAPRAK
%
                 
GÖVDE
%
                 
MEYVE
%
                 
KÖK
%
                 
Taze Ağırlık
                 
10,6
                 
8,6
                 
80,3
                 
0,5
                 
Azot (N)
                 
23,0
                 
12,4
                 
63,9
                 
0,7
                 
Fosfor (P)
                 
19,0
                 
10,9
                 
69,4
                 
0,7
                 
Potasyum (K)
                 
19,1
                 
16,6
                 
63,9
                 
0,4
                 
Kalsiyum (Ca)
                 
77,6
                 
7,4
                 
14,7
                 
0,3
                 
Magnezyum (Mg)
                 
49,8
                 
11,3
                 
38,3
                 
0,6
Çizelge incelendiğinde dekara 30 ton ürün (diğer kısımlarla birlikte 37,2 ton)alınan hıyar serasında bitkinin yaş ağırlık üzerinden yaprak miktarı 3960,2 kg (%10,6),gövde ağırlığının 3213 kg (%8,6 ve kök ağırlığının 186,8 kg (%0,5)olduğu hesaplanabilir. Hıyar bitkisinin kök, gövde, yaprak ve meyve ile farklı ürün miktarlarına göre topraktan kaldırdığı besin maddesi miktarları Tablo–4’te verilmiştir.

Tablo–4: Farklı ürün miktarları ile Hıyar bitkisinin topraktan kaldırdığı besin maddesi miktarları ( Röber ve Schaller, 1985 )

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
                 
Ürün
Ton/dekar
                 
Vegetatif
kısım
Ton/dekar
                 
                 
Topraktan kald=FDr=FDlan kg/dekar =
                 
                 
                 
                 
                 
                 
N
                 
P2O5
                 
K2O
                 
Ca
                 
Mg
                 
10
                 
3,2
                 
17
                 
8,7
                 
37
                 
17
                 
2,7
                 
15
                 
4,0
                 
23
                 
12,9
                 
48
                 
22
                 
3,5
                 
20
                 
4,8
                 
30
                 
17,0
                 
59
                 
26
                 
4,3
                 
25
                 
6,0
                 
36
                 
21,2
                 
70
                 
30
                 
5,1
                 
30
                 
7,2
                 
42
                 
25,3
                 
80
                 
34
                 
5,9
Tablo–4’ ten izlendiğinde hıyar bitkisi ile topraktan kaldırılan besin maddelerinin başında potasyum gelmektedir. Genel olarak denilebilir ki 1 ton hıyar ürünü ile (bitkinin yeşil kısmı dahil) 1,7 kg Azot(N) ,0,87 kg Fosfor (P2O5),3,7 kg Potasyum (K2O),1,7 kg Kalsiyum (Ca) ve 0,27 kg Magnezyum (Mg)kaldırılmaktadır. Sera şartlarında yapılan başka bir çalışmada 1 ton ürün ile 1,59–1,71 kg N,0,9–1,5 kg P2O5 ve 2,8–4,4 kg K2O kaldırdığı belirlenmiştir.(Plucknett ve Spraques,1989). Tablo–3 ve Tablo–4 birlikte değerlendiğinde serada hıyar yetiştiriciliğinde besin maddelerinden azot, fosfor ve potasyum en çok ürün ile, kalsiyum ve magnezyum ise en çok bitkinin yeşil kısımları (gövde ve yaprak)ile kaldırıldığı görülmektedir. Özel harç materyali kullanılarak yapılan topraksız ortam tekniği ile hıyar yetiştiriciliğinde dekardan 36 kg N, 15 kg P2O5, 56 kg K2O, 26 kg Ca ve 6 kg Mg kaldırdığı belirlenmiştir.(Çolakoğlu, Ö ve E.Çakıcı,2002)




Turşuluk (kornişon) hıyar yetiştiriciliğinde dekara verim miktarından çok kalite öne çıkmaktadır. Bu nedenle hızlı meyve büyümesi gösteren hıyar bitkisinde hasat dönemi büyük önem taşımaktadır. Açık tarla şartlarında yapılan bir çalışmada 1 ton ürün ile dekardan 3 kg azot (N),0,8 kg fosfor (P 2O 5) ve 5,4 kg Potasyum (K2O)kaldırıldığı belirlenmiştir (Pike ve Jones,1989).Ülkemizde yapılan çalışmada ise bir ton ürün ile 5,4 kg azot (N),1,4 kg fosfor (P2O5) ve 5,8 kg Potasyum (K2O), 4,1 kg kalsiyum (Ca) ve 0,8 kg Magnezyum (Mg) kaldırdığı belirlenmiştir. Turşuluk hıyar yetiştiriciliğinde meyvenin küçük boyda iken hasat edilmesi nedeni ile birim ürün miktarı ile topraktan kaldırılan besin maddesi miktarları sera hıyarlarına oranla nispeten daha fazladır (Oktay ve Sevimli,1996).Sera hıyarının topraktan kaldırdığı mikro besin elementi konusunda yapılmış olan çalışmada 1 ton hıyar meyvesi ile 69 gr demir,45 gr mangan,40 gr çinko ve 12 gr bakır kaldırıldığı belirlenmiştir.

Serada yetiştirilen hıyar bitkisinin topraktan kaldırdığı besin miktarları şekil olarak aşağıda gösterilmiştir.(şekil–1)

(Kaynak : Toros Tarım)
« Son Düzenleme: 21 Nisan 2012, 22:56:27 Gönderen: Koray ÖZEN »

ALİ SABAN

  • Yeni
  • *
  • İleti: 2
Ynt: Sera Hıyarında Dengeli Besleme
« Yanıtla #1 : 28 Mart 2014, 10:07:16 »
TEŞEKKÜRLER. BU BİLGİLER İÇİN

Koray ÖZEN

  • Yönetici
  • Teknik Destek
  • *****
  • İleti: 256
  • www.Tohumcular.com www.facebook.com/EgeTohum
Ynt: Sera Hıyarında Dengeli Besleme
« Yanıtla #2 : 23 Mayıs 2014, 00:44:50 »
Rica ederiz, teşekkürler aramıza katıldığınız için Ali Bey

 

Bu sayfa 0.068 saniyede 18 sorgu ile oluşturulmuştur
Copyright © 2012 Ege Tohum Resmi Sitesi. Her hakkı saklıdır .